Chakra Healing

Chakra healing

Chakra’s wat zijn dat?

Chakra’s zijn plaatsen waar je energie uitwisselt. Binnen de meest bekende indeling van de chakra’s zijn er zeven hoofdchakras. Van het stuitje tot de kruin. De aura is het energieveld om ons heen, de chakra’s verdelen de energie over het lichaam en de geest zodat we in balans kunnen functioneren. Op lichamelijk niveau oefent de energie bijvoorbeeld invloed uit op onze organen, hormonen en klieren. Bij ieder chakra horen orgaanfuncties en kwaliteiten. Is een chakra uit balans dan kan het dat de er aan gekoppelde kwaliteit minder sterk is of een of enkele organen klachten geven. Alleen al het in balans brengen van de onderste drie chakra’s kan veel mensen helpen. De energie van chakra’s is om het fysieke lichaam heen aanwezig. (zie afbeelding).

Chakra energieHet dichtst om het lichaam vind je de rode energie van het eerste chakra. Deze energieën noemen veel mensen, ook zij die niets van chakra’s en energetische behandelingen moeten weten: iemands uitstraling. Als je er gevoelig voor bent dan kun je die uitstraling heel verfijnd aanvoelen. Maar de uitstraling van sommige mensen is zo sterk dat heel veel mensen die wel ervaren. Dat kan liefdesenergie zijn, bij iemand met een sterk ontwikkeld hartchakra (vierde chakra). Bij een onbalans in de chakra energie kunnen mensen moe, angstig, depressief of heel wisselend in stemming zijn.

Sommigen worden als sterke evenwichtige mensen ervaren door hun energetische uitstraling van het derde chakra.

Eerste Chakra

Het eerste chakra bevindt zich in het bekken ter hoogte van het stuitje. Het heeft te maken met geaard zijn, je verbonden voelen met de aarde, met materie om kunnen gaan, voeding, huisvesting, je veilig voelen. De primaire behoeften zoals Maslow die beschreef. Als dit chakra te zwak is of uit balnans is dan zien we dat projecten letterlijk niet van de grond komen, iemand moeilijk zijn geld verdient of geld verliest. Eetstoornissen of nergens kunnen aarden en diepe angsten zijn verbonden met dit Chakra. Ook kan het dat er wel allerlei plannen zijn (lucht element, Luchtfietsers noemen Friezen mensen met veel ideeen en weinig concretiseringskracht) maar niets of weinig geraliseerd wordt.

Tweede Chakra

Zo is bijvoorbeeld het tweede chakra, gelegen 5 cm onder de navel, in de buik, verbonden met relaties. Is dat chakra sterk dan zullen uw relaties met anderen vloeiend en soepel verlopen. Het heeft ook te maken met seksualiteit en creativiteit en met de darmen en de baarmoeder en eierstokken. Bij iedereen komen emoties het eerst via het tweede chakra naar binnen. Jonge inderen geven vaak aan buikpijn te hebben. In een groot deel van de gevallen voelen ze angst, heftige emoties van een ander etc., waar ze niet mee overweg kunnen.De corresponderende kleur is oranje.

Derde Chakra

Ook bij volwassenen die afwachtend of argwanend zijn en zich afsluiten zien we dat zij de armen vouwen voor de buik. Het derde chakra bevindt zich in het gebied boven de navel en onder het borstbeen. Dit gebied heeft te maken met ikkracht, het zelfbeeld. De kleur geel hoort daar bij.

In een ander bericht gaan we in op de hogere chakra’s 4 tot en met 7.

Chakrahealing

Wanneer een chakrahealing?

Bij een chakra healing ligt iemand, met de kleren aan op de behandeltafel. De behandelaar raakt soms schouders, voeten of handen aan en brengt door bewegingen de chakra energie in balans. Vaak werkt het ontspannend, raken mensen meeer in balans en worden ze energieker. Naast dat de functies of organen die gekoppeld zijn met de behandelde chakra’s meer in balans komen.

Een chakrahealing van het eerste chakra kan helpen bij:

 • mensen die problemen hebben met geld, niet kunnen aarden
 • sterke angsten
 • eetproblemen (overeten, boulemie of anorexia, zoetverslaving)
 • mensen die zich niet verbonden voelen met de aarde, de wereld om zich heen
 • mensen die heel afwezig (niet geaard) zijn
 • en nog bij vele andere klachten

Een chakrahealing van het tweede chakra kan helpen bij:

 • mensen die vast zitten, weinig creativiteit hebben
 • problemen met relaties met andere mensen, ruzies, na een scheiding
 • klachten van organen net onder de navel

Een chakrahealing van het derde chakra kan helpen bij:

 • weinig eigenwaarde
 • niet van jezelf houden
 • snel gekwetst zijn
 • lever en nierklachten
 • vermoeidheid

De chakra’s zijn een oeroud model waarmee uw fysieke, emotionele en geestelijke energiestromen worden opgewekt en in balans worden gebracht. De energiestromen dienen als een plattegrond van uw innerlijke wereld. Hoe vrijer de energie in u stroomt, hoe beter uw gezondheid en uw gevoel van welbevinden.
Bij problemen, uitdagingen en moeilijke situaties in uw leven is het chakramodel een hulpmiddel om de bron van de verstoring in uzelf te vinden.

‘Dezelfde kracht die door al het leven stroomt, stroomt ook door u. Dit is het manna – het brood – en het prana, de chi (Qi) van het leven. De cha-kra’s staan in wisselwerking met deze universele levenskracht en animeren de verschillende aspecten van ons leven, van het universele – door het individu heen de aarde binnen – en weer terug.
Chakra’s kennen we al heel lang; ze gaan terug tot het oude India en de hindoeïstische yogi’s.’

Chakra oefeningen

In het westen zijn mensen zich vaak niet vaak bewust van de chakra’s. Door het regelmatieg doen van chakra oefeningen en/of healings kun je de chakra’s in balans brengen.

Meer lezen:

Bron: Uittreksel van: David Pond. ‘Chakra’s voor beginners’. iBooks. https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewBook?id=30E2ADED3C811A46F7DBBD67DD83F29F