Belasting op suiker in Engeland

De Engelse minister van Financiën heeft besloten dat er vanaf 2018 belasting geheven wordt op suiker.

Drientwintig euocent wordt de heffing op frisdrank met een suikergehalte van meer dan vijf gram suiker per honderd milliliter (zoals Fanta, Sprite, Capri Sun en Schweppes). Voor drankjes die de acht gram suiker per honderd milliliter overschrijden (zoals Coca cola en Red Bull) is de hoogte van de heffing nog niet vastgesteld. Jamie Oliver en de overheid willen een heffing van 20 % op suiker.

Lichaamsgewicht aan suiker per jaar

Minister Osborn betoogde in het parlement: ‘Kinderen van vijf consumeren hun lichaamsgewicht in suiker per jaar.’ Deskundigen voorspellen dat binnen één generatie meer dan de helft van alle jongens en 70 procent van de meisjes overgewicht zullen krijgen. Een van de grootste bijdragen aan obesitas bij kinderen is suikerhoudende dranken. Een blikje cola bevat negen theelepeltjes van suiker. Sommige populaire dranken maar liefst 13.

Suikergebruik terugdringen in Nederland

In landen zoals Frankrijk en Mexico waar deze suikerheffing al eerder is doorgevoerd, heeft het heffen van extra belasting op frisdrank niet geleid tot gedragsverandering.
In Nederland proberen initiatieven van de GGD zoals de Gezonde schoolkantine en de Gezonde sportkantine een halt te brengen aan de beschikbaarheid van vette, suikerrijke ongezonde snacks.

Bron: The Guardian

Photo by theogeo

Latest posts by admin (see all)

GEEN REACTIES