Veranderen en persoonlijke groei kun je bereiken door actie. Matt Cutts, google nerd deed dat. Een inspirerend verslag.

Een paar jaar geleden had ik het gevoel dat ik vast zat in een sleur. Dus besloot ik in de voetsporen te treden van de grote Amerikaanse filosoof Morgan Spurlock en iets nieuws te proberen gedurende dertig dagen.
Het idee is eigenlijk vrij simpel. Denk aan iets wat je altijd al hebt willen toevoegen aan je leven en probeer het een maand lang. Dertig dagen,dat is ongeveer de juiste hoeveelheid tijd om een gewoonte aan te leren of af te leren – zoals het bekijken van het nieuws.
Er zijn een paar dingen die ik geleerd heb tijdens deze 30-daagse. Waar de maanden vroeger voorbij vlogen en ik ben vergeten wat er gebeurde, bleven de dingen die ik deed me nu veel beter bij. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een uitdaging waarbij ik gedurende een maand elke dag een foto nam. Ik herinner me precies waar ik was en wat ik deed die dag.
Ik heb ook gemerkt dat, toen ik meer en moeilijker uitdagingen aan begon te gaan, mijn zelfvertrouwen groeide. Ik veranderde van een aan de computer gekluisterde nerd naar een man die naar zijn werk fietst –voor de lol. Vorig jaar beklom ik de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika.Ik zou nooit zo avontuurlijk zijn geweest als ik niet aan mijn dertig dagen-uitdagingen was begonnen.
Ik heb ook bedacht dat, als je echt iets heel graag wilt, je alles kunt doen gedurende 30 dagen. Heb je ooit een roman willen schrijven? Elk jaar in november proberen tienduizenden mensen hun eigen roman van 50.000 woorden te schrijven, beginnend met een blanco vel, in 30 dagen. Het enige dat je moet doen is:1667 woorden per dag schrijven gedurende een maand. Dat deed ik dus.
Tussen haakjes, het geheim is om niet te gaan slapen totdat je je woorden voor die dag geschreven hebt. Je
krijgt dan misschien slaaptekort, maar je roman zal afkomen.
Is mijn boek de volgende Grote Amerikaanse Roman? Nee. Ik schreef het werkje in een maand. Het is vreselijk.
Maar voor de rest van mijn leven hoef ik op een feestje niet te zeggen: “Ik ben computerwetenschapper.”
Als ik wil, kan ik zeggen: “Ik schrijf romans.”
Nog een laatste ding dat ik zou willen vermelden: Ik heb geleerd dat wanneer je kleine, duurzame veranderingen
toepast, dingen die je vol kunt houden, ze meer kans hebbenom gewoonten te worden. Er is nietsmis met grote, gekke uitdagingen. Die geven een hoop lol. Maar het is onwaarschijnlijk dat ze gewoontenworden. Toen ik afzag van suiker, gedurende
30 dagen, lag er op dag 31 een berg snoeppapiertjes in mijn prullenbak.
Mijn vraag aan jullie is: Waar wacht je nog op? Ik garandeer je datde komende 30 dagen voorbij zullen vliegen.

Matt Cutts
computerexpert bij Google

Bron: Trouw 27 -8-2011
art

Latest posts by admin (see all)

GEEN REACTIES